Porsche och Volkswagen vill gå samman

Uppdaterad 06:32
Porsche och Volkswagen har nu gett upp försöken att köpa upp varandra. Istället ska de båda företagen förhandla om ett samgående, en fusion. Det har miljardärsfamiljen som kontrollerar båda bolagen nu enats om.

Det som sett ut som en konflikt mellan de båda bilbolagen har varit en kusinernas kamp. På ena sidan Wolfgang Porsche, ordförande i sportbilstillverkaren med samma namn och med ambitionen att ta över Volkwagen, Europas största biltillverkare och 30 gånger större än sin utmanare. I tre års tid har Porsche köpt Volkswagenaktier, delvis för lånta pengar, och har nu kommit upp i över 50 procent.

Men finanskrisen vände på spelet. Sportbilar säljer dåligt, och Porsche klarar inte sina skulder längre. De senaste veckorna har istället den andre kusinen, Ferdinand Piech, haft övertaget med sitt motprojekt: Att Volkswagen istället borde köpa Porsche.

Efter familjeträffen i går eftermiddag tycks konflikten nu vara bilagd. Utåt är kusinerna eniga i sin strävan mot en fusion. Hur en sådan ska se ut ska utredas de kommande fyra veckorna.

Makten i ett hopslaget Volkswagen-Porsche är ändå inte enbart en angelägenhet för miljardärsfamiljen.

I Volkswagen äger delstaten Niedersachsen 20 procent av aktierna. Det är en så kallad spärrminoritet, med i praktiken vetorätt i stora frågor. Och staten samarbetar med facket och företrädarna för de 360 000 anställda på Volkswagen. Och Volkswagenfacket har redan förklarat att det kommer att kämpa för bibehållet inflytande, också om det blir ett nytt bolag.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se