Inget WTO-avtal om billiga AIDS-mediciner

Förhandlingarna inom Världshandelsorganisationen WTO om hur fattiga länder ska få tillgång till billiga läkemedel mot AIDS, malaria och turberkulos bröt i natt samman och det blev till slut inget avtal. Detta är ett kraftigt bakslag för miljontals sjuka.
Det är också ett stort bakslag för det kommande stora mötet i Cancun i Mexico mellan världens handels- och ekonomiministrar. Näringsminister Leif Pagrotsky ska delta i mötet i Cancun. – Jag är väldigt besviken. Vi var ju precis på målsnöret, alla WTO:s 146 medlemsländer hade kommit överens om varje enskild formulering i avtalet. När man sedan skulle klubba helheten var det några länder som begärde ytterligare betänketid, säger näringsminister Leif Pagrotsky. Så nära och ändå inte. Principen att fattiga u-länder ska få importera billiga kopior av mediciner, som läkemedelsbolagen har patent på, enades alla om redan för två år sedan. Att gå från princip till verklighet har dock varit svårare och USA har länge ensam agerat bromskloss. Men efter att reglerna hur medicin ska få säljas har skärpts har USA svängt och i natt var det till slut andra länder som sa nej. Misslyckandet kring medicinerna kan ta kraften från att hitta lösningar på andra viktiga handelsproblem, som stöden till jordbruken i Europa och USA. Förhandlingarna om en friare handel med tydligare regler går redan alldeles för trögt säger Leif Pagrotsky. – Min bedömning är att den här frågan måste vara utklarad innan vi kommer till Cancun. Den är en så central förtroendefråga, det är en test på de rika ländernas vilja i ögonen hos u-länderna. – Jag menar att frågan är mycket mycket större än den i och för sig redan väldigt stora frågan som gäller, säger näringsminister Leif Pagrotsky.
Alice Petrén alice.petren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".