Alastair Campbell avgår

Den brittiske premiärministern Tony Blairs mäktige talesman och presschef Alastair Campbell meddelade på fredagseftermiddagen att han avgår.
Campbell, som ofta har beskrivits som Storbritanniens näst mäktigaste man, är en nyckelfigur i den utredning som pågår om omständigheterna kring vapenexperten David Kellys självmord och anklagelserna om att regeringen skulle ha överdrivit hotet från Irak för att rättfärdiga kriget. Tidpunkten överraskar Att Tony Blairs utomordentligt mäktige talesman var på väg ut från maktens innersta korridorer var känt. Han hade aviserat att han ville dra sig tillbaka. Det som överaskar är tidpunkten han väljer för sitt tillkännagivande. Centrum i Kellyutredningen Campbell har stått i centrum för hela kontroversen kring regeringens hantering av underrättelseinformation om Iraks vapeninnehav. Han var den som anklagades i ett BBC-inslag på försommaren för att ha spetsat till informationen och överdrivit det hot Irak utgjorde. Avgång väcker förvåning Att han nu kungör sin avgång, innan den offentliga utredningen kring detta är klar, har väckt förvåning här. Blairs högra hand Campbell, som har varit Tony Blairs högra hand i snart ett decennium, har ofta kallats Storbritanniens näst mäktigaste man, och den verklige vice premiärministern. Formade Nya Labour Han hör till den krets som formade Nya Labour kring ledaren Blair och Blair har genom åren lutat sig tungt mot Campbell. Ny mediastrategi Han skapade också en helt ny strategi för regeringens relationer med media, den som har blivit känd under beteckningen spin och som vann honom många fiender. Mer intresse för yta än innehåll Regeringen Blair kom genom Campbells genomkontrollerade mediahantering att ofta framstå som en regering mer intresserad av hur budskapet och den själv framstod i media än av politikens själva innehåll. Campbell har under alla åren med Blair fört dagbok. På den skulle han kunna kassera in många miljoner i bokkontrakt. Men han gör det knappast så länge hans chef och vän Blair sitter kvar.
Agneta Ramberg agneta.ramberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".