Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykpersonal misstänks ha sovit under dödsbrand

Socialstyrelsen riktar skarp kritik mot S:t Sigfrids psykiatriska kliniker i Växjö för att personal har sovit under nattpass när de egentligen ska vara vakna. I början av augusti omkom två patienter och flera skadades vid en brand på en av sjukhusets avdelningar. Nu känner sig patienterna oroliga.
Tolv patienter har undertecknat brevet till Socialstyrelsen ”Efter branden känns det väldigt olustigt att gå och sova och veta att det kan hända här också utan att man kan göra något åt det” skriver de. Inlåsta under natten Patienterna som är inlåsta på avdelningen eftersom de tvångsvårdas skriver i sitt brev ”att nästan varje natt går en av de två anställda in med en madrass på föreståndarens kontor och sover där medan den andra sitter framför TV:n och ofta somnar” Socialstyrelsen ger i sin utredning patienterna rätt och riktar allvarlig kritik mot sjukhuset. Britt Loven är verksamhetschef och chefsöverläkare på kliniken säger att personalen inte följt sina föreskrifter. – Det är mycket alvarligt för patienterna ska inte känna sig oroliga nattetid då vi har nattpersonal anställd, säger Britt Loven. Två unga kvinnor omkom Det var i augusti som två unga kvinnor omkom och en skadades allvarligt vid en brand på en av de slutna avdelningarna på S:t Sigfrids psykiatriska kliniker. En patient misstänks för att ha anlagt branden och polisutredningar pågår kring händelsen, bland annat utreder polisen sjukhuspersonalens handlande. Verksamhetschefen Britt Lovén säger att sjukhuset tagit allvarligt på Socialstyrelsens kritik – Svaret som vi fått från Socialstyrelsen har skickats ut till alla berörda och ansvariga avdelningschefer för att förmedla detta vidare och uppföljning kommer att ske kontinuerligt. Sov natt personalen under branden? – Nej! Hur vet du det? – Jag kan inte säga ja eller nej men utifrån de rapporter som har framkommit från tjänstgörande nattpersonal från avdelning sex och sju den aktuella natten så sov de inte, säger Britt Lovén. Och det litar du på? – Ja det gör jag, säger Britt Lovén.
Lennart Erntsson, SR Kronoberg lennart.erntsson@sr.se
Hanna Holmquist hanna.holmquist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".