Åtal för Sveriges hittills största mutbrott

Fyra personer åtalades på fredagen vid Gotlands tingsrätt i vad Ekobrottsmyndigheten kallar Sveriges hittills största mutbrott. Två anställda vid Gotlandsbolaget ska ha tagit emot över 11 miljoner kronor och stoppat i egen ficka i samband med beställningen av bolagets senaste snabbfärjor.
Det var många företag som ville vara med och bygga de nya färjorna. Två av dem, propeller- och motortillverkarna Rolls Royce i Kristinehamn och finska Wärtsilä, ska enligt åtalet ha köpt sig förbi kön genom att muta två anställda på Rederi Gotland AB. Grovt mutbrott En chefstjänsteman på rederiet ska sammanlagt ha tagit emot omkring 11 miljoner kronor, pengar som satts in på hans privata konto i Schweiz. Ytterligare en anställd ska ha tagit emot 365 000 kronor. Båda åtalas på fredagen för grovt mutbrott och samtidigt åtalas två anställda på Rolls Royce för bestickning. Den chef på Wärtsilä som ska ha betalat ut mutor slipper åtal i Sverige eftersom brottet begicks i Finland. Mycket allvarliga brott Det här är mycket allvarliga brott, säger vice chefsåklagare Christer Krantz, inte bara för att det gäller mycket pengar. – Det som jag tror är allvarligast egentligen är hur det skadar konkurrensförhållandet och näringslivets sätt att fungera. Det här kan man säga är, med de insikter vi har i dag, ett praktexempel på hur man skadar konkurrensförhållanden och därmed skadar man oss konsumenter ytterst, säger han. På vilket sätt? – Det är ju så att genom att gå in och störa upphandlingsprocessen så är det så att allting fördyras. Det som fördyras innebär att priset i slutändan blir högre och när priserna blir högre så får vi betala mer när vi använder oss av tjänsterna som det här avser, säger Christer Krantz, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.
Gunilla Österlund, Ekot, med hjälp av SR Gotland gunilla.osterlund@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".