Bostadsstiftelse följer inte egna stadgar

Robert Dicksons stiftelse, en av landets största och äldsta bostadsstiftelser med 900 lägenheter i centrala Göteborg, följer inte sina stadgar. Där står det att mindre bemedlade familjer i arbetarklassen ska bo i stiftelsens hus, men någon sådan prövning sker inte, skriver länsstyrelsen i en tillsynsrapport.

– Hittills har man haft en bostadskö där man ställer sig, och så sedan plockar man lägenheterna efterhand till de som står i kö, oavsett  inkomst eller ekonomisk situation, säger Levi Järv på länsstyrelsen i Västra Götaland. 

– Så kan man inte göra. Man får inte göra så. Därför måste styrelsen i fortsättningen göra en prövning av de sökandes inkomster. 

Hos Robert Dicksons stiftelse i Göteborg ska det bo mindre bemedlade personer från arbetarklassen, står det i stiftelsens ändamålsparagraf.  

Men ända sedan 1950-talet har styrelsen betraktat stiftelsen som ett vanligt allmännyttigt bostadsföretag. Någon bedömning om de som får hyra lägenhet verkligen är mindre bemedlade, har inte alls gjorts.  

Men nu måste Robert Dicksons stiftelse börja följa sina egna stadgar, menar länsstyrelsen.  

– Enligt länsstyrelsens syn utövar inte vi vår verksamhet strikt enligt ändamålsparagrafen. Men vi menar att vi bedriver verksamheten enligt Robert Dicksons anda. Sedan har samhällsutvecklingen gjort att det breddats, säger Toni Rångeby, vd i Robert Dicksons stiftelse. 

Nu ska stiftelsens styrelse, som utses av Göteborgs kommun, ta ställning till hur de ska agera i framtiden. Alternativen är att försöka få stiftelsens ändamål ändrat av Kammarkollegiet, vilket är svårt, eller att börja behovspröva, så att det verkligen är de med dålig ekonomi som får lägenheter. 

Stiftelsens praxis har ändrats under lång tid, men att tillsynsmyndigheten, länsstyrelsen, inte har frågat eller ställt krav tidigare fråntar inte Robert Dicksons stiftelse ansvaret. 

– Det fritar ju inte den sittande styrelsen från att göra den här prövningen ändå. När de blir medvetna om att det här inte är riktigt måste de ta itu med den frågan, säger Levi Järv på länsstyrelsen i Västra Götaland. 

Är det inte konstigt att ni inte ställt de här frågorna förut, när de bedrivit den här verksamheten i flera decennier? 

– Med facit i hand kan man naturligtvis tycka att vi borde ställt de här frågorna tidigare. Men även om det låter tunnt så är det så att vi inte hinner gå igenom alla våra 2 500 stiftelser varje år, säger Levi Järv på länsstyrelsen i Västra Götaland. 

Anna Jaktén, P1-programmet Kaliber
anna.jakten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".