Koldioxid ska kosta i hela EU. Foto: Anders Wejrot/Scanpix.

Sverige satsar på koldioxidskatt i EU

Alla EU-länder bör införa koldioxidskatt. Den frågan tänker regeringen driva hårt under det svenska EU-ordförandeskapet som börjar den 1:a juli.

Skatten finns redan i Sverige och ett fåtal länder till. Miljöminister Andreas Carlgren motiverar varför han nu vill att hela EU ska införa koldioxidskatt.

– Vi ska visa att EU menar allvar hela vägen. Nu har vi ett system med ett utsläppstak som täcker 40 procent av utsläppen men de andra 60 procenten ska också ner och då är en klimatskatt som koldioxidskatten ett av de absolut bästa sätten att få fram det.

Det handlar om den skatt på koldioxidutsläpp som i Sverige i dag utgör ungefär två kronor per liter på bensinpriset och något mer på diesel. Lätt industri, avfallssektorn och jordbrukare är också med och betalar skatten i Sverige.

Förutom Sverige är det i EU bara Finland, Danmark och Slovenien som har skatten. Det svenska målet är koldioxidskatt åt alla.

Regeringen hade hoppats på att EU-kommissionen förra månaden skulle ha kommit med ett förslag om att alla EU-länder ska införa skatt på koldioxidutsläpp.

Men den ekonomiska krisen har fått kommissionen att vänta med att lägga fram förslaget och det är Andreas Carlgren missnöjd med.

– Vi tycker att de inte ska dröja. Jag vill att kommissionen ska lägga fram sitt förslag och vi vill kunna driva det här under det svenska ordförandeskapet.

Därmed blir koldioxidskatt ett stort ämne när EU:s energiministrar och miljöministrar möts i Åre i slutet av juli under ordförandeskap av den svenske miljöministern.

Att vänta med skatten för att det är ekonomisk kris tycker Carlgren är ett dåligt argument.

– Klimatsatsningarna i sig kommer vara en av de viktigaste lösningarna at ta sig ur den ekonomiska krisen. Dessutom är det så att genomförde vi en sådan här miniminivå för koldioxidskatten i EU så kommer det at genomföras från år 2013 och då ska vi sedan länge vara ur den ekonomiska krisen, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Tilläggas bör att för de svenska medborgarna är en koldioxidskatt inget problem eftersom en EU-skatt i det här fallet inte skulle höja den svenska skatt som redan finns.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista