Tio storbanker i USA behöver mer kapital

Uppdaterad 13:17
Tio av de 19 största amerikanska bankerna behöver få in sammanlagt 75 miljarder dollar mer i kapital för att klara den ekonomiska krisen. Det visar de tester som amerikanska finansdepartementet gjort av bankerna efter den enorma kris som många av dem genomgått det senaste året.

Bakom hela idén med de så kallade stresstesterna, som det amerikanska finansdepartementet och centralbanken nu genomfört, ligger målet att bankerna ska börja låna ut pengar igen.

– Rättare sagt ska bankerna se till att agera som banker igen, sa den amerikanske finansministern, Timothy Geithner. 

Avsikten är att förtroendet för bankerna och finansindustrin ska komma tillbaka.

Resultaten av testerna av de 19 storbankerna visar att nio av dem har så pass mycket kapital redan att de inte behöver dra in något ytterligare. Bland dem finns Goldman Sachs och JP Morgan Chase.

De övriga tio beordras dock få in sammanlagt nästan 75 miljarder dollar i ett slags buffert att använda om ekonomin fortsätter vara svag.

Bristen på kapital för att klara den löpande verksamheten, till exemepel utlåning, har ju varit ett av de stora problemen under den långa bankkrisen i USA.

Värst är läget, enligt testerna, för Bank of America, som behöver dra in nästan 34 miljarder dollar, Wells Fargo beordras få in nästan 12 miljarder och Citigroup, som ju fått enormt stöd av staten redan, behöver få in fem miljarder dollar.

Regeringen hoppas att bankerna helst ska lyckas få in pengarna via den privata sektorn. Men ingen av de testade bankerna bedöms i nuläget löpa risken att gå omkull.

Trots de stora summorna reagerade många analytiker och bedömare positivt på resultaten och centralbankschefen själv, Ben Bernanke sa i ett skriftlig uttalande att resultaten av testerna borde vara tillräckligt betryggande för investerare och allmänhet.

Finansminister Timothy Geithner sa dock, också lite varnande, att mycket återstår att göra när det gäller att reparera det finansiella systemet.  

– Ledarna för landets nationella banker har mycket att göra när det gäller att få tillbaka allmänhetens förtroende, sa Geithner.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se