Tyskt underskott växer

Det tyska finansdepartementet meddelade i dag att budgetunderskottet i år hamnar kringt 3,8 procent av bruttonationalprodukten, BNP, och det är en försämring jämfört med tidigare prognoser. Tyskland bryter nu för andra året i rad mot gränsen på 3 procent i den stabilitetspakt som som ska hålla ordning på EMU-ländernas ekonomier.
Officiellt heter det att Tyskland kommer att klara pakten nästa år. Med stimulanspaket, en skattereform och besparingar kommer ekonomin igång, arbetslösheten sjunker och därmed även budgetunderskottet. Ja, så heter det officiellt. Men det är få politiska bedömare här som tror på finansminister Hans Eichels resonemang. Och går Tyskland även nästa år över 3 procents gränsen i budgetunderskott, då öppnar sig en diskussion om EU:s största ekonomi ska tvingas betala kraftiga böter till EU-kommissionen. Men trots de dystra utsikterna har förbundskansler Gerhard Schröder aktat sig för att gå ut och kritisera stabilitetspakten, så som fransmän och italienare gjort. "Vi vill tolka den på ett ekonomiskt förnuftigt sätt", har han sagt, och efterlyst en bättra balans mellan stabilitet och tillväxt. Men det var i väldigt allmänna ordalag. Och anledningarna är flera - det var Tyskland som en gång krävde de stränga reglerna i utbyte mot att överge sin starka D-mark, Gerhard Schröder vill dessutom inte komma i konflikt med mindre medlemsländer som sköter sina finanser och blivit stabilitetspaktens främsta försvarare. Ett tredje skäl är rent inrikespolitiskt - Schröder vill i sina reformer fokusera på vad han anser vara inhemska tyska ekonomiska problem och inte skylla på stabilitetspakten. Kristian Åström, Berlin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".