USA fördömde bombdåd i Irak

USA president George Bush fördömer gårdagens sprängattentat i Najaf, som krävde minst 80 människors liv. Men händelsen lär öka trycket på Vita Huset att ge FN utökad makt och befogenhet i Irak.
Reaktionen från Bushregeringen var densamma som efter tidigare attacker: fördömande av händelsen, men också beskedet att det som skett inte kommer, som det uttrycks, hindra USA från att bygga en bättre framtid för Iraks folk. Från försvarshögkvarteret Pentagon sägs att attacken inte kom oväntat och att den visar på svårigheterna att skapa stabilitet i Irak, men att framgångarna i återuppbyggnadsarbetet blir alltfler. Men samtidigt med dessa officiella uttalanden tar debatten om vilken hjälp USA egentligen behöver i Irak alltmer fart. Kongresspolitiker, även inom presidentens eget republikanska parti, gör uttalanden om att Bushregeringen måste få till mer av internationellt samarbete för att kunna stävja våldsutvecklingen i Irak. Det har ju också kommit signaler om att USA nu vill ha hjälp av multinationella styrkor, inte FN-trupper men med FN:s välsignelse. Men än så länge är avståndet stort mellan vad USA är berett att ge upp i form av makt och befogenheter och vad de hårdaste motståndarna i FNs säkerhetsråd Ryssland och Frankrike kräver för att ställa upp på en ny Irakresolution, som skulle öppna för internationella styrkor. FN-diplomater säger till Ekot att det fortfarande finns mycket ont blod kvar efter vinters hårda strider i rådet, och kompromissviljan är än så länge begränsad. Men, säger en diplomat krasst, för varje blodigt dåd som sker tvingas parterna närmare varandra.
Anders Ask anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".