”Ryssland redo att godkänna Kyotoavtalet”

Det finns nu goda utsikter att Ryssland slutgiltigt kommer att godkänna Kyotoavtalet om att minska utsläppen av växthusgaser. Utan Rysslands godkännande kan inte avtalet träda i kraft. Biträdande ministern för naturresurser, Irina Osokina, säger att allt är förberett för att parlamentet, duman, ska godkänna avtalet.
Ett viktigt steg är att premiärminister Mikhail Kasyanov har godkänt förslaget. I september kan förslaget presenteras för duman. Påtryckningar från Wallström Redan för ett år sedan sa Ryssland vid världstoppmötet i Johannesburg att man skulle ratificera Kyotoavtalet. Trots det har inget hänt under året. Flera delegationer av politiker och tjänsteman har besökt Moskva för att försöka utöva påtryckning på den ryska regeringen, däribland miljökommissionär Margot Wallström. – På naturresursdepartementet är vi för avtalet och inser dess politiska och miljömässiga betydelse, säger Irina Osokina. Kyotoavtalets öde hänger på om Ryssland ratificerar nu när USA har hoppat av. Det krävs tillräckligt många industriländer med tillräckligt stora utsläpp för att avtalet ska få laglig status. Kan sälja utsläppsrätter Ryssland är det land som kan tjäna mest på Kyotoavtalet eftersom man kan sälja utsläppsrätter till andra länder. Ändå har det funnits ett motstånd inom vissa departement. Var ska man tjäna pengar och vem ska man handla med nu när USA har hoppat av avtalet har argumenten varit. – Men nu finns inga hinder kvar, säger Irina Osokina.
Ingrid Gustavsson ingrid.gustavsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".