”EU ingen motvikt till USA”

Ett argument som flera ja-sägare använder är att en gemensam valuta inom den europeiska unionen skulle leda till att EU blev en starkare balanserande kraft mot USA, eller motvikt mot USA. Bland andra har statsminister Göran Persson använt det här argumentet. Men EMU-förespråkaren och folkpartiledaren Lars Leijonborg, vill inte alls se EU som en motvikt till USA.
– Det är klart att för ett parti som förespråkar Nato-medlemskap ligger det inte så nära till hands att diskutera hur vi ska kunna bli en motvikt till USA. Vi vill ju ha ett partnerskap med USA. Argumentet att ett politiskt starkare EU, som en gemensam valuta enligt förespråkarna skulle leda till, skulle bli en motkraft kraft till USA, delas inte av Leijonborg. – De som säger sådär är ju ofta väldigt ofta antiamerikanska. Jag menar att i den värld vi lever i nu ska vi framförallt bygga broar. Jag tror mera på partnerskap över Atlanten. Pär Nuder, samordningsminister och socialdemokrat, vill heller inte tala om Europa som motkraft till USA. – Man får skilja på USA:s nuvarande regering och USA som sådant. Det finns ju betydande inslag i den amerikanska politiken idag som vi ogillar och som vi vill vara en motkraft en motvikt mot. Men man måste se det i längre historiska perspektiv. Regeringen Bush kommer inte att finnas för all evig framtid. Då ser jag framför mig att vi måste ha ett fortsatt nära samarbete. Man får ha olika perspektiv när man diskuterar det här. En gemensam valuta skulle leda till ett starkare Europa, även utrikes- och säkerhetspolitiskt, anser en del av eurons vänner i Sverige. Även Pär Nuder tror att valutan, med ökad integration, kan ge ett sånt resultat på sikt. – Jag tror inte med automatik. Däremot om man har den uttalade politiska ambitionen. Det tror jag finns i EU:s länder idag. Jag tror det finns en stark insikt om att Europa inte bara ska vara en stark ekonomisk kraft utan också bör vara en stark politisk kraft. Betänk bara för ett tiotal år sedan var det omöjligt att tänka sig att utrikes- och säkerhetspolitiken skulle vara såpass integrerad som den ändå varit och har blivit under de senaste åren. Det är enormt stora steg som tagits på vägen mot ett samfällt agerande, säger Pär Nuder.
Inger Arenander inger.arenander@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".