Militärregimen i Burma lovar demokrati

Burmas nye premiärminister lovade i ett tal på lördagen att den styrande militärregimen ska bereda vägen för demokrati. Men han undvek att ge någon klarhet om oppositionsledaren och nobelpristagaren Aung San Suu Kyis fortsatta öde. Hon fängslades i maj tillsammans med flera andra oppositionspolitiker.
I mer än fyrtio år har militära härskare styrt Burma. Under årens lopp har olika försök gjorts att föra landet mot demokrati, men varje gång har militären vägrat att släppa makten till valda politiker. Ljusning i sikte Möjligen är en ny utveckling mot demokrati på väg. I varje fall la Burmas nye premiärminister Khin Nyunt i ett tal i dag i huvudstaden Rangoon fram en sorts plan för en process som ska arbeta fram en ny författning. Detta ska senare leda till allmänna val. Oppositionsledare i husarrest 1990, förra gången Burma gick till val ogiltigförklarades valresultatet och oppositionledaren Aung San Suu Kyi har sedan dess tillbringat mer än halva tiden i husarrest eller som nu i fängelse. Oklar position Khin Nyunt var under flera är den militära säkerhetstjänstens chef och den person i den styrande militärregimen som oftast tagit emot utländska besökare. I måndags utnämndes han till premiärminister. Tidigare har premiärministerposten mest var av ceremoniell natur i Burma. Därför var politiska bedömare osäkra på om Khin Nyunt hade befordrats eller sidsteppats när han utnämndes till premiäminister. Ny politisk markering Innehållet i hans en och en halv timma långa anförande i dag inför höga militärer och regeringstjänstemän i parlamentshuset i Rangoon innebär en klar politisk markering även om ingen tidtabell presenterades. Inte heller sa Khin Nyunt något om militärledningen tänkt sig att samarbeta med oppositionen när en ny författning ska diskuteras. Sanktioner mot Burma Fredspristagaren Aung San Suu Kyi har i dag suttit exakt tre månader i fängelse, sedan hon greps under en politisk rundtur hon gjorde i norra Burma i maj. Burma utsätts sedan några dagar för kännbara sanktioner. USA beslutade för en månad sedan att upphöra med all import från Burma som en protest mot jakten på oppositionen. Det har inneburit att hundratals textilfabriker har tvingats stänga och att tiotusentals burmeser huvudsakligen unga kvinnor blivit arbetslösa. Förra året uppgick exporten från Burma till USA till omkring tre miljarder kronor, en tiondel av Burmas totala export.
Lars Gunnar Erlandson lars-gunnar.erlandson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".