Protester på Island mot kraftverksbygge

På den isländska östkusten har ett enormt projekt dragits igång i sommar. Det är en av världens främsta aluminiumtillverkare, ALCOA, som bygger en stor aluminiumfabrik i ett av Islands mest känsliga områden nära Vatnajökull, landets största glaciär. Islands miljövänner rasar, inte mot fabriken men mot det stora kraftverk, som måste byggas för att förse den med energi.
– Vi talar om att bygga Europas största damm, det betyder översvämningar på en del håll och uttorkning på andra. Hela floran och faunan kommer att ändras totalt. Det leder till jorderosioner. Vi kommer att få sandstormar här, berättar Austa Thorleifsdottir, hydrogeolog, specialist på vatten- och markförhållanden. Karahnjukar ska kraftverket heta, där ska denna jättedamm byggas glaciärälvar ska ledas om i ett område som delvis tillhör Islands Nationalpark. – Det är en av Europas största glaciärälvar. Den fraktar tio miljoner ton sediment ut i havet per år. Den ska ledas om via en sju mil lång tunnel till en annan flod som bara har lite av dessa sediment. Allt ändras, säger Austa Thorleifsdottir. Den isländska regeringen och majoriteten i Alltinget har godkänt projektet. Det är det nationella energiförsörjningsbolaget som ska bygga det härkontroversiella kraftverket. I den miljöprövning som gjordes underkändes dammbygget på många punkter - men beslutet är nu fattat och Austa Thorleifsdottir tror inte att bygget går att stoppa längre – Vi hade behövt resten av Europa bakom oss och det hände inte. Europeiska miljövänner är mycket mer oroade över 38 inte utrotningshotade valar än att tre oersättliga procent av Island, det största icke förstörda området Europa har, går förlorat för evigt, konstaterar Austa Thorleifsdottir bittert.
Christina Gustafsson, Reykjavik christina.gustafsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".