USA:s jobbras mindre än väntat

Uppdaterad 17:41
Den amerikanska arbetslösheten ökade lite mindre än väntat under april månad. Men de nya siffrorna kan inte tolkas som en tydlig förbättring i den privata sektorn i USA.

Arbetslösheten i USA steg under april månad från 8,5 procent till 8,9 procent. Det är en fortsatt stor ökning, men en något mindre ökning än marknaden hade räknat med. Sammanlagt försvann 539 000 jobb på den amerikanska arbetsmarknaden under april månad, vilket också var något mindre än beräknat.

Christina Romer, president Obamas ekonomiska rådgivare, var dock rätt återhållsam med glädjeyttringarna. Möjligen visar siffrorna att takten med vilken jobben försvinner har minskat något, sa hon till tv-kanalen CNBC.

Att ha 8,9 procents arbetslöshet är förstås bekymmersamt för regeringen. Dessutom reviderades siffrorna från mars upp, det vill säga under mars månad försvann ännu fler jobb än man tidigare trott.

En annan bidragande orsak till att aprilsiffrorna mottogs med viss försiktighet var att den privata sektorn inte visar några större tecken på att börja anställa folk.

Det som gjorde att siffrorna för april blev något mer positiva än väntat var mest att regeringen anställt 66 000 personer för den folkräkning som ska genomföras nästa år.

– Den lyckliga dagen blir när arbetslösheten inte ökar mer, det är det vi fokuserar på, sa Christina Romer.

Marknaden reagerade då mer positivt på resultaten av de stresstester av de amerikanska storbankerna som kom igår. Man tolkar det faktum att nio av de nitton storbankerna har tillräckligt med kapital redan som ett slags förtroendehöjare för hela banksektorn.

Men de bankerna som behöver få in mer pengar aviserade i dag fler åtgärder.  Både Morgan Stanley och Wells Fargo gav besked om stora nyemissioner som ett sätt att få in pengarna.  

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".