Elever ger lärare i Malmö bra betyg

När elever vid 14 grundskolor i Malmö fick betygsätta sina lärare fick de allra flesta lärarna godkänt. Det visar det uppmärksammade och ifrågasatta försöket med att låta eleverna ge lärarna omdömen.

Försöket har nu avslutats och Annelie van Lunteren som är klassföreståndare för klass 6A på Möllevångskolan i Malmö är en av dem som fått sitt omdöme.

– Jag är mycket nöjd av resultaten.

Hade du fjärilar i magen när du öppnade kuvertet?

– Så klart man var ju nyfiken. Jag var jättenyfiken men det var kul.

I ett pilotförsök har eleverna fått en enkät med 18 olika påståenden om sina lärare. Det handlade bland annat om lärarens förmåga att förmedla kunskap som till exempel ”min lärare förklarar så att jag förstår”.

De fick också påståenden om trivsel och ordning som bland annat ”min lärare ser till att ingen blir mobbad”.

Eleverna har sedan fått fylla i hur bra påståendet stämmer på läraren på en femgradig skala.

Ursprunget till projektet är ett förslag från Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu som efter att ha sett SVT: s uppmärksammade dokumentärserie klass 9A blev inspirerad att utvärdera hur bra lärarna i Malmö egentligen var.

Förslaget kallades snabbt för lärarbetyg och väckte protester från både fackligt och politiskt håll. Ordet betyg uppfattades av många som mycket laddat men det är egentligen inget betyg säger Henric Kahlmeter som leder projektet för Malmö stads räkning.

– Vår förhoppning är att när lärarna har gjort det här tillsammans med klassen och visar upp resultatet så ska det ske en god diskussion om innehåll och form i undervisningen.

Men att kalla det för betyg är inte helt fel tycker Annelie van Lunteren på Möllevångskolan och berättar att det fanns en viss oro på lärarrummet.

– Jag tror att lärare är rädda för att bli betygsatta. De tycker inte att eleverna ska sätta betyg på mig. Jag tror de är rädda för att om man är en tuff lärare som själv är hård i bedömningarna så ska man få det tillbaka. Det är viktigt att tänka på att det bara är en temperaturmätning.

De flesta lärare kan nu andas ut andas ut. Nästan alla fick över fyra i snitt på den femgradiga skalan, högre än man hoppats på. Än så länge har försöket bara gjorts på 14 skolor men det kan det bli obligatoriskt på alla Malmös skolor nästa år.

Annelie van Lunteren tyckte att det var en nyttig upplevelse och hoppas kunna använda sig av omdömet i sitt fortsatta arbete.

– Det var ett bra snitt sen var det vissa bitar som var lägre och vissa som var högre. Det kan ge mig vägledning. Att jag tänker jaha, inte har jag tänkt på att det här var min svaga punkt och eller att det här var min mest starka från elevernas synvinkel. Det ger en vink till mig om hur jag ska arbeta vidare, säger Annelie van Lunteren, lärare på Möllevångskolan i Malmö.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".