Brittiska ministrar flitiga med avdrag

I Storbritannien är flera av Labours ministrar i blåsväder, efter att uppgifter har läckt ut om deras avdrag i samband med dubbelt boende. Det handlar om både små och stora utgifter, som politikerna tycker att skattebetalarna ska stå för.

Stewart McDonald är en av Londons byggnadsarbetare och han är upprörd över ministrarna i regeringen.

– Som jag ser det så stjäl de från folket. Jag betalar för mitt hus, varför betalar inte de? undrar han.

Det hela handlar om kostnader som parlamentsledamöterna har för dubbelt boende. Alla som väljs in i parlamentet har rätt till en viss ekonomisk hjälp med en bostad i London, men frågan är hur mycket som skattebetalarna ska stå för.

Den konservativa tidningen Daily Telegraph har fått fram uppgifter som visar att åtminstone hälften av ministrarna i regeringen kan ha yrkat på tveksamma avdrag. Premiärminister Gordon Brown anklagas för att ha krånglat till det genom att de senaste åren genom ha betalat sin bror upp mot 80 000 kronor för städning. Detta på grund av att de har haft samma städfirma.

Finansminister Alistair Darling uppges ha yrkat på avdrag för ett andra boende på flera olika ställen, något som också kommunministern Hazel Blears ska ha gjort.

Justitieminister Jack Straw krävde avdrag för utgifter han aldrig hade haft.

– Det var ett misstag som jag önskar inte hade hänt. Jag var väldigt upptagen under den här perioden. Det är ingen ursäkt, bara en förklaring, säger Jack Straw.

Bland det som parlamentsledamöterna har yrkat avdrag för finns alltifrån köksinredning, möbler och trädgårdsskötsel till godis, blöjor och kattmat.

Reglerna ses nu över och de kommer att ändras, säger Gordon Brown.

– Systemet fungerar inte. Vi har röstat för att ändra det och det måste bli en snabb förändring, säger Brown.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se