Putin lovar utredning om ryskt ubåtshaveri

En rysk atomubåt har sjunkit i Barents hav under bogsering. Tio man fanns ombord, men bara en av dem har överlevt. I motsats till hur Kurskkatastrofen för tre år sedan hanterades har de ryska myndigheterna nu varit snabba med informationen.
Den sjunkna u-båten var över 40 år gammal och har inte varit i bruk sedan 1989. Varför den inte skrotats tidigare och bogserades på öppet hav har inte fått någon förklaring. Men vid en presskonferens på en av ryska flottans fartyg utanför Sardinien lovade president Vladimir Putin en grundlig utredning av olyckan. Ubåtens två kärnreaktorer ska ha varit avstängda sen länge och enligt ryska marinen var radioaktiviteten vid olycksplatsen normal. Det rådde svår storm i Barents hav där fartyget sjönk när det bogserades mot Kolahalvön för att slutgiltigt skrotas. Tio man fanns ombord vid förlisningen, tre har hittats, två döda och en överlevande. U-båten ligger på 170 meters djup och ska bärgas och kärnbränslet tas om hand. För Ryssland väcker ubåtsolyckan obehagliga minnen. För tre år sedan sjönk Kursk efter en explosion och alla 118 i besättningen omkom. Då var informationen knapphändig och felaktig och president Putin fick mycket kritik för sitt sätt att hantera katastrofen.
Maria Persson Löfgren, Moskva maria.persson_lofgren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".