Fattiga länder får tillgång till billiga mediciner

Det är nu klart att fattiga länder ska få importera billiga kopior av läkemedel mot Aids och malaria. På lördagsförmiddagen enades till slut de 146 medlemsländerna inom Världshandelsorganisationen WTO efter mycket segdragna förhandlingar om en uppgörelse, som kan rädda många människors liv.
Avtalet väcker hopp för miljontals sjuka i Aids och malaria i bland annat södra Afrika och det innebär en lättnad för handelsministrar, som trampar på plats i förhandlingarna om en rättvisare världshandel och som snart ska mötas i Cancun i Mexico. Två år har det tagit att få uppgörelsen i hamn. Många fattiga länder har hoppats att USA skulle sluta att försvara läkemedelsbolagens patent och byta sida till deras och de sjukas förmån. Men USA har bromsat. De stora bolagen där har varit oroliga för att de billiga kopiorna av deras forskningsresultat från Brasilien och Indien skulle ta över, att kopiorna skulle smugglas tillbaka till väst från fattiga länder. Läkemedelsföretagen har också varit rädda att undantag från patentregler skulle sprida sig och gälla allehanda mediciner som till exempel Viagra. Dagens medgivande till de fattiga att få importera billiga kopior innehåller många förbehåll, så många att det urholkar avtalet, säger kritikerna. Hur omfattande importen blir i södra Afrika återstår att se, men avtalet stävjar kanske något u-ländernas besvikelse i de pågående förhandlingsrundan om handeln i stort inom WTO. Och det gör att jordbruk och andra handelsområden kan hamna i fokus.
Alice Petrén alice.petren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".