Färre resultat av hemlig telefonavlyssning

Hemlig telefonavlyssning används oftare och oftare i brottsutredningar, men de ger mindre och mindre resultat. Färre än hälften av avlyssningarna leder till några framsteg i utredningsarbetet visar nya siffror.
– Att antalet avlyssningar ökar hänger ihop med den ökande antalet utredningar av grov brottslighet. Sen tror jag personligen att det hänger ihop med att det väldigt sällan förekommer att en ensam brottsling begår brott idag, det är oftast flera medhjälpare inblandade, säger Therese Mattsson Antalet avlyssningar som ger resultat minskar. Var för är det på det sättet? – Det tror jag hänger samman med att de kriminella allt oftare förser mobiltelefoner med kontantkort. Den tekniska utvecklingen har helt enkelt gjort det svårt för polisen att hänga med och att hålla kontroll på de so är misstänkta för brottslighet. Svenska Dagbladet skriver i dag om Riksåklagarens och Rikspolisstyrelsen redogörelse över hur ofta hemlig övervakning används i brottsutredningar. Enligt rapporten har antalet avlyssningar fördubblats på fyra år. Under 1999 fick polisen tillstånd att lyssna av i 281 fall. Tre år senare var antalet tillstånd 533. Hemlig avlyssning används vid utredningar av grova brott, främst narkotikabrott och för att åklagaren ska ge tillstånd måste brottet kunna ge upp till två års fängelse. Men att antalet avlyssningar ökar och att också andelen avlyssningar som inte ger något resultat ökar är inte något som hotar rättssäkerheten anser Therese Mattsson. – Nej det tycker jag inte. Svenska domstolar är väldigt hårda i sin bedömning när det gäller hemlig telefonavlyssning. Jag tycker att rättssäkerheten är ganska väl tillgodosedd.
Kristoffer Morén kristoffer.moren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".