Demonstration till stöd för Christiania

Tusentals Köpenhamnare var ute på gatorna på lördagen och demonstrerade sitt stöd för fristaden Christiania. Den borgerliga danska regeringen vill rensa bort haschhandeln från Christiania och göra fristaden till en vanlig stadsdel. Men det gillas inte av alla.
Med reggae- och rockmusik, röda och gula ballonger och slagord som ”Bevara Christiania – sparka Fogh” drog tåget genom centrala Köpenhamn i protest mot planerna som Anders Fogh Rasmussens regering har på att omvandla fristaden till en stadsdel vilken som helst. Christiania har länge varit en nagel i ögat på borgerliga politiker, men i en opinionsundersökning cirka 75 procent av Köpenhamnarna att de ville ha fristaden kvar. Paula Line Schmidt med en drake i tyg lindad runt halsen är en av dem – Det är så mycket bra som sker i Christiania, det är en fristad i staden. Christiania är en av Danmarks allra största turistattraktioner. Men det som gjort fristaden känd i Sverige är haschförsäljningen på Pusher Street. Sällan har så mycket hasch rökts så öppet på Köpenhamns gator som under demonstrationen idag. Fast det är inte Christianiterna som säljer haschet, säger Paula. – Jag har inget emot att haschen försvinner bara de behåller Christiania. Nästa år löper Christianias avtal ut med den danska försvarsmakten som äger området som ligger nära Köpenhamns centrum. Då tänker den borgerliga regeringen rensa bort haschet och rusta upp byggnaderna där och kanske också bygga nya bostäder. Men de husen blir bara för rika, spår Linda som står med sin cykel utanför Rådhuset. – De säljer husen till rika människor, de som har råd att betala. Fast borgerligheten har redan flyttat in i Christiania, säger brandmannen Per Borhorst Hemmingsen som ändå kan tänka sig att ha fristaden kvar. – Om bara kriminaliteten försvann så gjorde det mig inget att den blir kvar.
Hans Zillén, Köpenhamn hans.zillen@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".