På flykt från Swat. Foto: Mohammad Sajjad/Scanpix.

Massflykt från pakistanskt stridsområde

I Pakistan har arméns offensiv mot talibaner medfört att upp mot en miljon civila har flytt sina hem. Det bedömer biståndsorganisationer.

Helikoptrar, flygplan och soldater attackerar nu talibaner i nordvästra Pakistan, medan biståndsgrupper säger att närmare en miljon människor kan ha flytt sina hem undan striderna.

Detta efter att premiärminister Yusuf Raza Gilani sa att det är slut med förhandlingar och fredsavtal med talibaner och andra religiösa extremister.

Den pakistanska regeringsoffensiven kommer efter att USA i flera månader tryckt på regeringen att göra mer för att bromsa extremisternas utbredning.

Offensiven inleddes efter att regeringens fredsavtal i februari med talibanerna kollapsat. Talibanerna uppfyllde inte sitt löfte att lägga ned vapnen, utan försökte ta kontroll över en region bara tio mil från huvudstaden Islamabad.

Också bland vanliga pakistanier verkar opinionen ha svängt ännu mer mot talibanerna, efter att de i områden de tagit över bränt flickskolor, förbjudit kvinnor att lämna sina hem och sagt att demokrati strider mot islam.

Den pakistanska militären säger nu att den bara det senaste dygnet har dödat fler än 140 extremister och att den militära offensiven ska fortsätta tills talibanerna eliminerats.

Men hundratusentals civila har tvingats på flykt och hjälpgrupper varnar för en växande humanitär kris.

Nils Horner, Hongkong
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista