Regeringsskifte i Tjeckien oroar EU

Sedan den tjeckiska regeringen avgått för att i dag ersättas av en opolitisk övergångsregering står EU:s ordförandeland utan vald regering.

Många befarar att Tjeckien får problem med att fullfölja sitt ordförandeskap.

Oron delas av tjeckerna, som ändå är nöjda med regeringsskiftet säger Michal Pur, redaktör på den tjeckiska nyhetsbyrån CTK.

– De flesta tjeckerna är nöjda med att regeringen avgår, men det beror på inrikespolitiska problem, inte på ordförandeskapet. De är medvetna att just det är ett stort problem för vårt land och vår framtid som medlemmar i EU, säger Michal Pur.

Det är ett utbrett missnöje med reformer av skatte- och sjukvårdssystemen som gjort att Mirek Topoláneks borgerliga regering tvingas bort, sedan den förlorat en misstroendeomröstning i parlamentet för några veckor sedan.

Inrikespolitiskt är det här inget konstigt, det är så här det politiska spelet fungerar. Tjeckien kommer från och med i dag och fram till valet i höst att styras av en opolitisk övergångsregering som leds av Jan Fischer, som hittills varit chef för statistikmyndigheten här i Tjeckien.

För EU är det däremot mer invecklat att ordförandelandet leds av en icke-vald övergångsregering och att Europeiska rådet ska ledas av en tjänstemannaregering.

Många befarar att den här tillfälliga regeringen kommer att få det svårt att driva på de viktiga frågorna som till exempel klimatsamarbetet men också frågorna om EU:s framtid, så att hela EU kommer att gå på sparlåga fram tills Sverige tar över som ordförandeland den första juni.

Stefan Winiger, Prag
stefan.winiger@sr.se