Allemanskonto ska ge minskade avgifter

Inför ett allemanskonto där vanliga sparare kan köpa och sälja aktier och fonder utan att behöva betala reavinstskatt varenda gång ett byte av sparform görs. Det föreslår organisationen Aktiespararna.

I dag gjorde regeringen tummen upp för förslaget. Det finns planer på en sådan här lösning, det säger finansmarknadsminister Mats Odell.

– Vi har satt igång ett arbete på finansdepartementet där vi arbetar med något åt det här hållet men som inte kommer minska inkomsterna från skattebetalarna. De behöver vi för att klara välfärden. Men det ska inte låsa in kapital utan som skapar möjligheter för sparare att byta leverantör, produkt eller att själva göra förändringar utan att det utlöser beskattning.

Precis som i fallet med de så kallade kapitalförsäkringarna skulle sparande via ett sådant här så kallat allemanskonto beskattas lite annorlunda jämfört med om du äger fonder eller aktier som i dag.

Skatten skulle bli någon procent per år i en schablonskatt. Som sparare skulle du inte behöva betala någon reavinstskatt när du säljer fonder, aktier, eller när du vill byta mellan olika fonder.

Fördelen med förslaget om allemanskonto är flera enligt Aktiespararna.

Fler skulle köpa aktier direkt i börsföretag. Spararen kan flytta pengar som han eller hon vill mellan aktier, fonder och sparkonto utan att behöva bekymra sig om annat än schablonskatten som ändå tas ut en gång per år.

Det här behövs, enligt finansmarknadsminister Mats Odell, som tror att bankernas väl tilltagna fondavgifter skulle pressas ner om det blev lättare att flytta runt sparpengarna.

– De är höga och jag har förvånats över att konkurrensen inte har slagit ut i att de har sjunkit. Det beror bland annat på att konsumenterna inte är tillräckligt aktiva. En undersökning visar att ungefär bara var fjärde sparare jämför erbjudanden från den egna banken med andra alternativ.

Mika Burman Götz är privatekonom på Nordnet.

– Jag tycker att det är ett intressant förslag som helt klart bör utredas.

Enligt Mats Odell skulle det också vara bra om fler svenskar valde att direktäga aktier i börsbolag istället för att köpa in sig i fonder. På det sättet skulle fler svenska sparare också kunde rösta på bolagsstämmor och påverka hur börsföretagen sköts.

Men den här effekten tror inte Mika Burman Götz på.

– Jag tror att för de flesta människor så är det inte är avgörande när man väljer vilket konto man vill spara sina pengar på. Det handlar om att man vill följa börsen, slippa deklarera, vill ha en förmånlig beskattning på sitt sparande.

Skulle alla tjäna på ett sådant upplägg eller att spara för kapitalförsäkring?

– I en kapitalförsäkring har man inte avdragsrätt för eventuella förluster och det har man inte heller i det här förslaget som Aktiespararna lyft fram med ett allemanskonto. Man behöver ha en avkastning på ungefär 4 procent för att det ska löna sig att placera sina pengar i en kapitalförsäkring.

Som börsen gått det senaste året skulle det knappast ha varit någon bra affär?

– Nej, det är helt korrekt. Man får inte utnyttja eventuella förluster då för avdrag.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".