Polisen:

"Vi ska vara där så länge det behövs"

Polisen gör nu en storsatsning för att komma tillrätta med problemen med bränder och stenkastning i området Herrgården i Rosengård i Malmö. Polis ska vara närvarande i området dygnet runt.

För att lyckas med detta tar man hjälp av resurser från hela Skåne.

– Vi har erfarenhet av Rosengård sen länge, det har böljat fram och tillbaka. Vid de tidigare tillfällena har det gått att stävja och det har blivit någorlunda lugnt men det blev det inte den här gången. Det går till en viss gräns och den gränsen passeras, säger Eva Årestad Radner, länspolismästare i Skåne. 

Enda sedan kravallerna i december i samband med stängningen av en källarmoské har det varit oroligt i Rosengård och framförallt i området Herrgården.

Sammanlagt har det brunnit cirka 120 gånger och när polis och räddningstjänst kommit till platsen har de mötts av stenkastning från vissa ungdomar, och polisen har haft svårt att få tag på de ansvariga.

Nu gör man alltså en storsatsning i Herrgården. Polis ska vara närvarande dygnet runt alla dagar i veckan och för att lyckas med det tar man resurser från hela Skåne

En ökad polisiär närvaro i området är bara en del av lösningen säger länspolismästare Eva Årestad Radner.

– Vi ska upprätthålla lag och ordning. Vi kan förhoppningsvis bota symptomen på det här men den långsiktiga lösningen ligger inte i våra händer. Det handlar om helt andra saker, det är trångboddheten och utanförskapet i Herrgården. Det hoppas jag att Malmö stad tar tag i, säger Eva Årestad Radner.

Bara under april har det brunnit 70 gånger i området Herrgården, när kommer det att sluta brinna i Rosengård?

– Jag kan inte att det slutar omedelbart men på sikt hoppas vi att det ska upphöra, säger Eva Årestad Radner.

Hur länge kommer ni att vara där?

– Vi kommer att vara där så länge det behövs, säger Eva Årestad Radner.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se