Misstänkt dopning i friidrotts-VM

I friidrotts-VM i Paris kan den amerikanska sprintern Kelli White komma att bli av med sin guldmedaljer på 100 och 200 meter sedan hon testat positivt för ett centralstimulerande medel. Men fallet är komplicerat och än så länge är hon inte diskvalificerad och avstängd. Kelli White som höll en egen presskonferens i Paris på lördagskvällen säger att hon på läkarorder tagit medicinen Provignal som innehåller modafinil för att hon lider av sömnsjuka.
Att fallet med VM-stjärnan White fortfarande har ett ovisst slut beror på att hon hävdar att hon av läkare försetts med receptbelagd medicin för att behandla en sjukdom som finns i hennes släkt och som själv behandlas för sedan några månader tillbaka. de uppgifterna från Kelli White ska nu IAAF, internationella friidrottsförbundet, noggrant granska. Det var efter finalen på 100 meter i söndags då Kelli White vann sitt första av två sprintgulden här i VM som White lämnade ett dopningsprov som nu visat sig innehålla det centralstimulerande ämnet Modafinil, den substansen finns inte omnämnd på IAAF:s officiella lista över förbjudna preparat. Men det finns också en regel som säger att ämnen som är kemiskt eller medicinsk nära besläktade med uppenbart förbjudna ämnen ska också leda till dopningsstraff.
Bengt Skött, Radiosporten bengt.skott@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".