Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Diskussion om FN:s framtid i Irak

Publicerat söndag 31 augusti 2003 kl 09.39
Inom FN pågår omfattande diskussioner om organisationens framtid i Irak efter attentatet mot FN-kontoret i Bagdad. Krister Elversson som är biträdande chef för FN:s Irak-program är personligen berörd av diskussionen eftersom han skulle ha varit i Bagdad dagen då FN:s huvudkvarter där sprängdes, men han byttes ut av en annan medarbetare. Han beskriver ett omskakat FN.
– Just nu tror jag att man ifrågasätter om man ska riskera människor, människors liv, med mindre än att dessa människor gör någonting som absolut inte kan göras av någon annan. Det är väl de tankar man nu håller på att utveckla, det vill säga hur många behöver vi vara i Irak. Vi vill absolut inte överge det Irakiska folket, det är därför vi är där, men kan en del av det arbete vi utför utföras utomlands ifrån, kan en del av det arbete vi gör, göras av någon annan. Vi får verkligen tänka om, vad ska vi göra och hur ska vi göra det med hur mycket människor och var ska de människorna vara placerade. Elversson beskriver det som har hänt som det värsta som har drabbat FN. – Jag tror inte att FN har gått igenom den här typen kris som jag kan dra mig till minnes och jag började arbeta för FN för 33 år sedan. Det är fortfarande för tidigt att säga något definitivt om FN:s fortsatta engagemang i Irak säger diplomater som jag talat med, bland annat avvaktar man en säkerhetsrapport till Kofi Annan som väntas inom kort. Men sedan tidigare fanns redan en illa dold frustration bland många i världsorganisationen att den inte tilläts göra det arbete den skulle kunna utföra om den inte, som en diplomat uttrycker det, var så bakbunden av USA:s restriktioner och ovilja att dela med sig av makten. Andra menar självkritiskt att FN varit naivt i sitt Irakengagemang, men kontentan säger en medarbetare, är att vi just nu har svårt att göra någon riktigt nytta för den irakiska befolkningen. David Malone, chef för forskningsinstitutet International peaceacademy och expert på FN, tror att bombattentatet mot Bagdadkontoret i kombination med de andra större attackerna den senaste tiden, som den i Najaf häromdagen, börjar få även de mest FN-fientliga krafterna inom Bushadministrationen att ändra sin avoga inställning till att ge världsorganisationen mer att säga till om. Men det kan också skapa problem, säger David Malone. – Det finns många möjliga scenarier och alla innebär risker för FN, säger Malone. Han menar att Bushregeringen kan öppna för mer makt åt FN, men samtidigt befarar han att det kan användas som förevändning av amerikanerna för att dra sig ur Irak och lämna turbulensen åt någon annan. Det har den senaste tiden kommit signaler från USA:s politiska ledning att den är beredd att öppna för multinationella styrkor, inte FN-styrkor men med FN:s godkännande. Något som finns i andra konfliktområden.
Anders Ask, New York anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".