Margot Wallström säger att hon har drivit frågan om kollektivavtalen i kommissionen. Foto: Linda Forsell/Scanpix.
Lördagsintervjun

Wallström vill ta strid för kollektivavtalen

EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström ställer sig bakom fackets och Socialdemokraternas krav på att ändra EU-lagstiftningen så att fackföreningarnas rätt att ta strid för utländska arbetares villkor förstärks.

EU-kommissionen har inte velat ta upp saken, men Wallström säger nu att hon arbetat hårt inom kommissionen för att få gehör för de fackliga kraven.

– Jag förstår dem och jag backar i hög grad upp dem, säger Margot Wallström.

Hur hårt har du drivit det i kommissionen?

– Mycket hårt kan jag säga, jag har verkligen engagerat mig fullt ut i den här frågan, säger Margot Wallström.

Efter Waxholmskonflikten och det domslut i EG-domstolen som följde på den, Lavaldomen, har facket och Socialdemokraterna krävt att EU ska stärka fackföreningarnas och kollektivavtalens ställning.

Därför vill Socialdemokraterna förtydliga det så kallade utstationeringsdirektivet, det som handlar om villkoren för anställda på företag som arbetar tillfälligt i ett annat medlemsland.

Det ska stå klart att facket får vidta stridsåtgärder för utländska anställdas arbetsvillkor, även när kraven går längre än minimivillkoren.

– Den här diskussionen har vi haft sen lång tid i kommissionen. Än så länge har det inte funnits en majoritet för idén att se över utstationeringsdirektivet, att ändra på det, eftersom det finns de som tror att det blir sämre, säger Margot Wallström.

Den svenska regeringen tillhör de som varnat för att en omgörning av reglerna riskerar att göra de ännu ogynnsammare ur fackets och det svenska kollektivavtalssystemets synpunkt. Margot Wallström säger att den risken finns men att frågan ändå måste drivas.

– Det är inte säkert att du får med regeringarna på att skärpa utstationeringsdirektivet men det är en perfekt politisk fråga, både för en valrörelse och framöver, säger Margot Wallström.

Socialdemokraterna i Europa försöker nu pressa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i frågan. Mona Sahlin sa i veckan att Socialdemokraterna inte tänker stödja ett omval av Barroso om han inte lovar att ändra utstationeringsdirektivet.

Som kommissionskollega till Barroso uttrycker sig Margot Wallström något mera diplomatiskt.

– Jag har all sympati för detta men nu är det de politiska partierna som ska driva den debatten, säger Margot Wallström. 

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista