Störst verkar gå först även i EU-valet

Socialdemokraterna och Moderaterna dominerar stort i Sifos nya mätning inför EU-parlamentsvalet. Men Magnus Hagevi, statsvetare vid Växjö universitet tror inte att man ska lita allt för mycket på mätningen.

– Egentligen är det inte överraskande eftersom det är två stora partier i svensk politik just nu. Samtidigt så tror jag att det här med EU-val och de stora partiernas dominans i opinionsmätningar måste tas med en nypa salt. Det är väldigt många som är osäkra och inte har bestämt sig och det är få som röstar i EU-valet, säger Magnus Hagevi.

43 procent av dem som ingår i Sifos undersökning säger att de tänker gå och rösta på valdagen den 7 juni. Socialdemokraterna får 35,2 procent av rösterna och Moderaterna 27,6 procent.

Men Magnus Hagevi säger att mätningarna inte stämt tidigare år.

– Tidigare år har det varit så att väldigt många som man har frågat i opinionsmätningarna har sagt att de ska rösta. I förra valet trodde man att valdeltagandet skulle gå upp men egentligen har det gått ner. Nästan hälften så många har gått och röstat. Sen är det väldigt många bland dem som inte deltar i sådana här undersökningar som inte går och röstar, säger Magnus Hagevi.

I opinionsmätningen blir Miljöpartiet tredje största parti medan Kristdemokraterna balanserar på fyraprocentsspärren. Av de partier som i dag sitter i EU-parlamentet riskerar Junilistan att ramla ur och utmanas av Piratpartiet. Magnus Hagevi tror att Sifos mätningar kan påverka var svensken lägger sin röst.

– Det brukar finnas en så kallad bandwagon-effekt, att man röstar på ett parti som går framåt. Det finns också ett spel runt fyraprocentsspärren, man vill inte lägga sin röst på ett parti som inte verkar passera spärren. Man kan också tänka sig att det finns taktikröster för ett parti som ligger nära spärren, de får sympatiröster, säger Magnus Hagevi.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se