Storföretag protesterar mot sjukhusstängningar

I Norrbotten vill landstingets styrelse stänga akutkirurgin vid sjukhusen i Kalix, Piteå och Kiruna. Det kommer att innebära långa resor till andra sjukhus för dom patienter som behöver operationer på kvällar och helger. Reaktionerna på förslaget är starka.
– Vi kan inte acceptera en försämring i vården, eftersom vi kör verksamheten på LKAB dygnet runt, året runt, säger Ola Jonsson, platschef på LKAB i Kiruna. Även för rymdbolaget Essrange i Kiruna kom nedläggningsbesked som en överraskning. – Det är oacceptabelt, säger Olle Norberg. Vi har raket- och ballonguppsändningar som är potentiellt farliga och det är olustigt om man skulle behöva bli skadad på kontorstid för att få adekvat vård, säger Olle Norberg, platschef på Essrange. Det här beslutet är en del i en omfattande översyn som ska ge besparingar på 215 miljoner per år för landstinget i Norrbotten. Att stänga akutkirurgin i Piteå, Kalix och Kiruna skulle innebär besparingar på sex miljoner per år. Oro för nätter och helger Konsekvenserna av beslutet blir att patienter som behöver akut kirurgi under kvällar, nätter och helger ska transporteras till Gällivare eller Sunderbyn utanför Luleå. Det har skapat oro på de tre orterna, men de partier som röstat för en nedläggning hävdar att beslutet inte innebär sämre vård för patienterna. – Det handlar om ett mycket litet antal patienter och de kommer att opereras, men inte på sina närmaste sjukhus, säger landstingsrådet Yvonne Stålnacke. Är inte det allvarligt? – Nej, det är det inte, eftersom sjukvården säger att de kan garantera den medicinska säkerheten, säger Yvonne Stålnacke. Med 1 600 anställda är LKAB den största arbetsgivaren i Kiruna. Platschefen Ola Jonsson anser att det här beslutet får konsekvenser för Kiruna på sikt. – Det blir som en avveckling av Kiruna och vi har redan problem med inflyttningen, säger Ola Jonsson på LKAB.
Niklas Jälén niklas.jalen@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".