Foto: Scanpix. Montage: SR.
Euro i Sverige

Alliansen splittrad om folkomröstning

Både Kristdemokraterna och Folkpartiet vill ha en ny folkomröstning om EU:s valutaunion. Jan Björklund säger till Ekot att förutsättningarna i dag är helt annorlunda än de var 2003. Men Moderaterna ser inte att tiden är mogen och Centerpartiet vill inte ha en folkomröstning.

Den 14 september 2003 gick svenska folket till valurnorna och svarade på frågan: ”Anser du att Sverige skall införa euron som valuta?”. Nästan 56 procent svarade nej på frågan och 42 procent svarade ja.

Men i finanskrisens spår höjs nu röster för att Sverige återigen skall folkomrösta om att gå med i euroområdet och ersätta svenska kronan med unionens officiella valuta.

Folkpartiets ledare Jan Björklund säger att Sverige betalar ett högt pris för att stå utanför.

– Vi har blivit fattigare. Det märks när man reser, men också när man ser att svenska företag får färre kontrakt. Detta har blivit uppenbart nu under finanskrisen.

Men alla har ju drabbats av finanskrisen, det går väl inte bättre för euroländerna ?

– Ja, hela världen går ju dåligt. Men euron är mer stabil, den har varit på samma nivå under hela krisen. Svenska kronan har varit som en jojo. När det stormar i havet är det säkrare att sitta i ett stort fartyg än i en liten båt, säger Jan Björklund.

Detta innebär dessutom att många företag blir tveksamma och inte vill göra affärer och investera i Sverige.

– Ett annat skäl är att i höstas, under den akuta krisen, så samlades euroländerna och fattade beslut som vi inte fick vara med och påverka, utan vi fick rätta oss efter dessa.

Menar du att vi hade kunnat påverka övriga länder till att fatta andra beslut?

– Ja, det är klart att om man är med så kan man ju påverka, nu fick Anders Borg snällt sitta utanför och vänta.

Så du tycker att de beslut som fattades var dåliga för Sverige?

– Nej, jag tror nog att vi hade röstat för och fattat samma beslut, men det kunde varit åt andra hållet och då hade vi inte haft chanser att påverka.

Sverige har ju redan folkomröstat om det här, hur många gånger ska det folkomröstas om samma fråga?

– Flera viktiga förutsättningar har förändrats. För det första finanskrisen, det har visat sig att det finns stora risker med att stå utanför. För det andra var det 12 länder i eurosamarbetet 2003, nu är det över 20. Det är klart att vi inte kan rösta om det här hur många gånger som helst, men om viktiga förutsättningar förändras är det ett nytt läge för svenska folket att säga sitt.

Även KD:s partiledare Göran Hägglund sa i dag att partistyrelsen beslutat att förorda en folkomröstning om EU:s valutaunion under nästa mandatperiod.

Enligt Hägglund förlorar Sverige politiskt inflytande i EU på grund av att Sverige står utanför euron vilket också enligt Hägglund är en konkurrensnackdel för svenska företag.

Samtidigt säger Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt att man ”inte är redo att formulera sig” om en folkomröstning.

Centern uppgav i går att man inte vill ha någon folkomröstning, men däremot en utredning om eurons effekter vid ett eventuellt införande.

Pablo E. Dalence
pablo.dalence@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".