Hos två av bostadsstiftelserna tjänar hyresgästerna mer än svensken i snitt. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Bostäder

Stiftelser dåliga på att hjälpa behövande

Stiftelser som ska erbjuda bostäder åt mindre bemedlade och ekonomiskt svaga, prioriterar i själva verket inte hyresgäster med låg inkomst. Det visar en granskning av bostadsstiftelser som P1:s Kaliber har gjort.

En av stiftelserna som granskats är Drottninghuset i Stockholm, där Bengt Dalhammar är ordförande, och enligt honom finns det tydliga stadgar.

– Erbjuda äldre kvinnor och män bostad och viss personlig service. Företräde ska ges till personer med svag ekonomisk ställning, säger Bengt Dalhammar.

I Drottninghusets fyrtio lägenheter ska det bo äldre som tjänar högst 150 000 kronor om året. Men när Kaliber granskar vilka som bor där för att se hur stiftelsen följer sina stadgar visar det sig att bara sju hyresgäster stämmer in på beskrivningen. En av dem som senast fick hyra hade en årsinkomst på över 600 000 kronor.

– Nu är det såhär att företräde ska ges till dem, det innebär inte att vi till varje pris måste ge dem, utan då tittar vi kanske på andra saker också. Just hur personen ska kunna passa in tillsammans med de andra boende.

Men är det här de mest ekonomisk svaga personer ni har hittat?

– Vi letar inte aktivt efter ekonomiskt svaga personer, utan vi tittar i den kö vi har, säger Bengt Dalhammar.

En bostadsstiftelse är skyldig att se till att nya hyresgäster stämmer med det som beskrivs i stiftelsens stadgar. Men när Kaliber granskar fem bostadsstiftelser med krav på behövande eller ekonomiskt svag i sina stadgar, visar det sig att just de grupperna inte prioriteras. Hos två av stiftelserna tjänar hyresgästerna till och med mer än svensken i snitt.

– Det är ett stort problem om det skulle vara så att de har en bättre ekonomisk situation än de övriga. Ett sådant problem kan inte rättas till i en handvändning, säger Lewi Djerf som arbetar med tillsyn av stiftelser på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

I Sverige finns två miljoner vuxna som tjänar under 150 000 om året och därmed kan definieras som behövande.

De fem stiftelserna ger flera svar på varför det inte bor fler låginkomsttagare i deras hus. De har inte själva kontrollerat, de har inte råd att prioritera ekonomiskt svaga och bytesrätten för hyresgäster försvårar för stiftelsen att själva välja nya hyresgäster.

Anna Jaktén, P1-programmet Kaliber
anna.jakten@sr.se

Fakta, stiftelser

Stiftelse, medianinkomst och antal hyresgäster som tjänar under 150 000 kr i procent:

Robert Dicksons stiftelse
234 700 kr - 37 procent

Wilhelm Lundgrens minne
227 800 kr - 25 procent

Magna Sunnerdahl
194 250 kr - 36 procent

Katarinastiftelsen
234 700 kr - 25 procent

Antal hyresgäster i de fem stiftelserna: ca 1500

Medianinkomst bland de boende: 203 000 kr

Antal personer över 20 år i Sverige som tjänar under de 150 000 som brukar användas som gräns för ”behövande” är två miljoner.

Jämförtal, medianinkomster:
Sverige: 210 000 kr
Göteborg: 209 500 kr
Stockholm: 226 700 kr

Källor: Kaliber, Skatteverket och SCB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".