Eva-Britt Svensson, Vänsterpartiet valtalar. Foto: Fredrik Persson/Scanpix-
Valupptakt

V vill dra ned på EU-budgeten

Vänsterpartiet, det enda riksdagsparti som fortfarande kräver ett utträde ur EU, höll sin EU-valupptakt i Stockholm i dag. Det är framför allt kritiken mot EU som partiet vill driva fram till valdagen. Det säger EU-parlamentarikern och Vänsterpartiets toppkandidat i valet, Eva-Britt Svensson.

– Det viktigaste är att vi vill visa att vi är ett EU-kritiskt parti, som vill sätta stopp för mer makt i Bryssel. Vi går ut och vill hårdbanta EU:s budget. Vi vill ha fler barnskötare, fler lärare i Sverige och färre byråkrater i Bryssel, säger Eva-Britt Svensson.

Vänsterpartiet vill skära ner den gemensamma EU-budgeten så mycket så att Sveriges medlemsavgift till EU minskar med drygt 80 procent.

Enligt partiet bör de pengarna istället gå till svenska kommuner och landsting.

Det handlar bland annat om att slopa EU:s jordbruksstöd och minska utgifterna för utrikespolitik och administration. Jordbruksstödet ska istället skötas på nationell nivå.

Andra viktiga frågorna som Vänsterpartiet tänker driva inför valet är kvinnors rättigheter, arbetsmarknadsfrågor och miljön säger Eva- Britt Svensson.

– Det är vi som EU-kritiker, som anser att miljön är viktigare än marknadens krav.

Varför ska man rösta på Vänsterpartiet i EU-valet när Vänsterpartiet vill ha ett utträde från EU?

– Man ska rösta på oss eftersom vi accepterar att vi är medlemmar i EU. Vi har en ny politiska arena där en mängd lagstiftning tas och då är det viktigt att vi är där, säger Eva-Britt Svensson.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".