Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vapenexpert var inte entydigt emot krig mot Irak

Publicerat söndag 31 augusti 2003 kl 12.50
Den brittiske vapenexperten David Kelly ansåg att militärt våld förmodligen var enda sättet att slutgiltigt avväpna den irakiska regimen. Det kommer fram i en tidigare opublicerad artikel som Kelly själv skrev före kriget och som kan få stor betydelse för utredningen om omständigheterna kring hans död. Kelly tog sitt liv efter det att han namngivits som källan bakom anklagelser om att den brittiska regeringen överdrev hotet från Irak för att rättfärdiga ett krig.
Efter tolv år av misslyckade försök att avväpna Irak genom FN-övervakning tycks militärt våld tyvärr vara enda sättet att slutgiltigt avväpna Irak, skrev David Kelly i februari i år. Kelly beskrev det omedelbara hot Irak utgjorde som blygsamt och som mindre nu än för 12 år sedan, men, skrev han, de irakiska vapenprogrammen finns kvar. Hotet att de på längre sikt leder till fullt utvecklade massförstörelsevapen är ett som bara kan avvärjas genom regimskifte i Irak. Kellys artikel publiceras för första gången på söndagen i Londontidningen The Observer och har samtidigt skickats in till domare Huttons utredning om omständigheterna kring hans död. Den skulle ha ingått i en Irakrapport där såväl irakiska skribenter som olika experter skulle bidra med artiklar inför det krig som då var på väg. Kelly ville inte framträda med namn i rapporten, och problemet med att publicera en sådan artikel anonymt gjorde att redaktören för rapporten, en journalist som kände Kelly väl, valde att inte ta in den. När den nu publiceras finns för första gången Kellys åsikter om Irakkriget och om vilket hot Irak egentligen utgjorde skrivna med hans egna ord. I utredningen om omständigheterna kring hans självmord har det kommit fram att premiärminister Tony Blair bad sin stab ta reda på mer om vem Kelly var och vad han tyckte. Nu visar det sig att Kelly faktiskt inte var kategoriskt emot kriget, och det kan få betydelse för hela utredningen. För en av de många frågorna är om BBC:s journalist i sin rapport på försommaren där regeringen anklagades för att ha manipulerat underrättelseinformation för att rättfärdiga kriget, verkligen korrekt citerade vad vapenexperten David Kelly hade sagt till honom, eller om han gjorde vad rapporten anklagade regeringen för att göra: kryddade till de uppgifter han hade.
Agneta Ramberg, London agneta.ramberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".