Ryska judar känner sig inte hemma i Israel

De senaste fjorton åren har nära en miljon människor invandrat från forna Sovjetunionen till Israel. Men deras anpassning har inte gått bra, visar ny statistik. Sjuttioen procent känner sig inte som israeler, och fyrtio procent vill inte ha en infödd israel som granne.
Leonid som kom till Israel från Ukraina för tre år sen, har svårt att göra sig förstådd, precis som hälften av den jättelika invandargruppen kan han inte föra en konversation på hebreiska, men att han främst känner sig som Ukrainare framgår tydligt och även att han tycker att det är helt oväsentligt om man är kristen eller jude. Nästan var tredje invandrare från forna sovjet betraktas heller inte som jude enligt judisk lag . Struntar i högtider Av de nära en miljon invandrarna från forna Sovjet känner sig merparten, sjuttioen procent inte alls som israeler, lika många tycker att man kan strunta i att fira judiska högtidier. Det framgår av en ny rapport från Joint Israel som sammanställer data över olika invandrargrupper. Elena är judisk ateist Elena Tiraspolsky , som kom till Israel för nio år sen, förklarar att hon är jude men ateist. Hon känner sig inte som israel men firar ibland judiska högtider av tradition. Ungefär var femte medborgare i Israel kommer från forna Sovjet, men den jättelika invandrargruppen har inte blandat sig väl med resten av invånarna utan de lever i enklaver där det enbart talas ryska och där man håller den egna kulturen högt. Exemplriska militärer Däremot har invandrargruppens unga män under sin treåriga militärtjänsgöring utmärkt sig som exemplariska soldater med extremt hög motivation, enligt det israeliska försvaret. Inte vad hon väntade sig Elena Tiraspolsky hade väntat sig ett annat Israel berättar hon och säger att det blir bara svårare med åren, både vad gäller kulturella skillnader men också på grund av israels försämrade ekonomi. Sex procent av de som invandrat till Israel från forna Sovjet har åkt tillbaka, och även Elena Tiraspolsky har såna tankar. Elena Tiraspolsky berättar att trots att hennes man jobbar hårt så är det frågan om de kan betala för den speciella musikskola som de vill sätta dottern i.
Lena Bejerot, Kairo lena.bejerot@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".