FN lämnar södra Irak

FN drar tillbaka all internationell personal från södra Irak. Efter de senaste attackerna är bedömningen att säkerheten är för dålig.
Anställda från FN:s många organ här i södra Irak har arbetat i en stor lättillgänglig byggnad mitt i Basra och de bor på små hotell nästan helt utan säkerhet. FN-ledningen säger nu att risken helt enkelt är för stor. Personalen evakueras till Kuwait till säkerhetsläget förbättras eller till personalen kan få säkrare byggnader. Men hotbilden är svår att bedöma. Många irakier är glada och tacksamma över hjälpen utifrån. Jag talade med sju, åtta irakier på gatan här i Basra på söndagen och alla sa att de är bestörta över att FN drar tillbaka sin internationella personal. Utan dem blir det kaos, vi vill ha dem kvar, sa en kvinnlig läkare. En man som sålde läsk sa att både FN och de brittiska soldaterna här behövs, men att de måste göra mycket mer för att bringa säkerhet. Chefen för FN:s humanitära arbete i södra Irak, svensken Ola Almgren, säger att han hoppas att FN:s irakiska personal ska kunna fortsätta biståndsarbetet. Han säger att FN:s internationella personal hoppas kunna börja återvända de närmsta veckorna om säkerhetsläget förbättras. Ockupationsmakten USA, som har det yttersta ansvaret för säkerheten, sägs nu vara beredd att tillåta bildandet av en stor irakisk halvmilitär styrka för att stabilisera läget. Styrkan skulle bestå av flera tusen man och skulle kunna patrullera Iraks större städer inom en månad. Många irakier kräver en större irakisk roll i säkerheten. Men USA fruktar att en sådan halvmilitär styrka skulle kunna splittras upp och leda till att olika delar av styrkan attackerar varandra.
Nils Horner, Basra nils.horner@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".