Arbetsmarknad

S vill ha kompetensförmedling

Arbetsförmedlingen ska ersättas med en kompetensförmedling där arbetsgivaren ska få möjlighet att hitta personer med specialkompetens. Det föreslår Socialdemokraterna i sin nya arbetsmarknadspolitik i dag.

Utöver kompetensförsäkringen vill Socialdemokraterna inrätta en kompetenskommission. Kompetenskommissionen ska kartlägga behovet av nya utbildningssatsningar.

– I dag får många arbetslösa lära sig hur man söker jobb på arbetsförmedlingen men det blir allt viktigare att ha rätt kompetens. Både att de som söker jobb får hjälp att skaffa sig rätt kompetens och samtidigt att arbetsgivare får hjälp att hitta rätt arbetskraft, säger Ylva Johansson, Socialdemokraternas talesperson i sociala frågor.

Partiet föreslår också att delar av Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska slås samman till en ny organisation som ska heta Kraftsam. Organisationen är tänkt att hjälpa de som har en svag ställning på arbetsmarknaden.

Men Ylva Johansson vill inte säga att det nya förslaget till en Kompetensförmedling innebär att partiet helt ändrat riktning i sin arbetsmarknadspolitik.

– Vi har utvecklat vår syn på arbetsmarknadspolitik och vi har nu fem punkter om arbetsmarknaden som täcker alla. Vi har inte misslyckats med vår politik men den har inte varit tillräckligt bra för att klara alla utmaningar, säger Ylva Johansson till Ekot.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista