TV 4 utesluter socialdemokrater mot EMU

I TV4:s slutdebatt kommer inte någon socialdemokrat mot EMU att få vara med. Det gör nej-sägaren och riksdagsledamoten Sören Wibe upprörd.
– Det finns inget annat parti som kommer att ha så många väljare som röstar nej som vi socialdemokrater. Det är ju ändå ett rimligt krav att det största nej-partiet får ha en representant med i en sådan här viktig debatt, säger Sören Wibe. Enligt opinionsundersökningarna är omkring 20 procent av de röstberättigade i folkomröstningen socialdemokrater som är emot EMU. Men dessa väljare får inte någon representant i TV4-debatten och Sören Wibe säger att trots hela nej-sidan vill med en socialdemokrat och trots att miljöpartiets representant Zaida Catalan erbjudit sin plats i debatten. Sören Wibe och socialdemokraterna mot EMU tycker att TV4 missköter sitt ansvar för samhällsdebatten. Men TV4:s samhällschef Göran Ellung säger att man har valt debattörer utifrån journalistiska principer och inte för att ge alla partier en representant. Han berättar att trycket utifrån från organisationer som velat vara med har varit stort men att man inte låtit sig påverkas. Inte bara socialdemokrater mot EMU har blivit utan representant. Inte heller till exempel kristdemokrater eller moderater finns med på ja-sidan, eller på nej-sidan. Eftersom det inte är ett val mellan partier, utan en folkomröstning där man ska säga ja eller nej till en fråga, tycker Göran Ellung inte att alla partier måste representeras. – Det viktiga måste vara sakinnehållet i debatten. det är ju så att de olika partierna är splittrade i frågan vilket gör att vi kan ta oss friheten att välja ut vilka vi tror kan representera de olika linjerna så det blir ett bra innehåll i debatten, säger TV4:s Samhällschef Göran Ellung.
Kristoffer Morén kristoffer.moren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".