Ny ordförande för IG-metall

På sin extra kongress i Frankfurt valde på söndagen det tyska metallarbetarförbundet, IG-metall, ny ordförande. Han heter Jürgen Peters och ses som en hårdför kritiker av Schröder-regeringens ekonomiska reformer.
– Det viktiga är nu att vi ger dom som vi gick i strejkför ger hopp och framtidstro. IG-metall lämnar ingen i sticket, sa Jürgen Peters som nyvald ordförande i det mäktiga med numera djupt splittrade fackförbundet. Det var i somras som metallarbetare i de östra delarna strejkade för att sänka sin arbetstid till samma nivå som kollegorna i väst. Men strejken fick avbrytas efter några veckor, stödet var allt för svagt såväl i förbundet som hos allmänheten. Sedan dess har det stormat mellan vad som betecknas som förnyare och traditionalister. IG-metall som hade över tre miljoner medlemmar för några år sedan är nu nere på knappt två och en halv. Sedan i somras har medlemmar lämnat i tiotusental. Många anklagar förbundet för att vara stelbent och centralstyrt och att det inte hänger med i utvecklingen. Förbundet måste acceptera förändringar, eller åtminstone acceptera att diskutera sådan, anser kritiker, medan traditionalister, som den nye ordförande Jürgen Peters, inte vill vika en tum vad gäller förhandlings- och arbetsrätt eller a-kassa. Idag hotade han regeringen med nya demonstrationer ifall fackets rättigheter naggas i kant.
Kristian Åström, Berlin. kristian.astrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".