Flyktiga kunskaper om EMU

Svenska folkets kunskaper om EU, EMU och andra komplicerade frågor är flyktigare och sämre än någon gång hittills. Det hävdar sociologen och opinionsforskaren Torsten Österman vid Forskningsgruppen för Samhälls- och informationsstudier. De dåliga kunskaperna gör att opinionsmätningar om till exempel EMU inte blir tillförlitliga.
– När vi mätte kunskaper om kärnkraft och annat kunde vi se att de kunskaperna växte, sen fanns de kvar. Idag när vi gör mätningar om EMU och alla möjliga saker finner vi att kunskaperna åker upp ganska kvickt, men sedan sjunker de efter en tid, de försvinner. Folk vet mindre. Svenska folkets kunskaper om EU nådde enligt Torsten Österman en topp vid den förra folkomröstningen 1994, sedan dess har det blivit lite sämre. – Man tror fortfarande att EU:s styrande organ är EU-parlamentet och inte ministerrådet. Det är en massa heltokigheter och det blir inte ett dugg bättre. Däremot lite sämre. Torsten Österman menar att enstaka opinionsfrågor om vad vi tycker om till exempel om EMU som ger till synes bestämda svar, rymmer åtskilliga människor som inte tycker något alls. – De är i själva verket mycket flyktiga i sina uppfattningar. Den ena opinionsfrågan kan ha mätt något verkligt substantiellt när man har en andel som är för eller emot något och den andra kan ha mätt rena luften därför de som valt ja eller nej har mer eller mindre gissat, säger Torsten Österman.
Björn Elmbrant bjorn.elmbrant@sr.se
Mer om det här i Studio Ett i eftermiddag, klockan 16.05 i P1.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".