Ett äpple om dagen håller hjärtdoktorn borta

En ny studie som presenteras vid den pågående hjärtkongressen i Wien idag, visar ännu en gång att kostvanorna kan ha avgörande betydelse för vår hjärthälsa. Den som vill minska sin hjärtrisk bör äta den så kallade medelhavsdieten, säger docent Maj-Lis Helenius vid Karolinska sjukhuset.
– Det innebär att de äter mycket grönsaket, frukt, nötter, mycket enkelomättat fett, det vill säga det här fettet som finns i olivoljan och istället väldigt lite mättat fett, det fettet som finns i mejeriprodukter som vi äter mycket av i Skandinavien. De äter också ganska mycket fisk däremot inte så mycket kött, de har ett regelbundet och måttligt intag av alkohol i form av vin. Det är det som är typiskt för en traditionell meddelhavsmat. De som åt så minskade sin risk att drabbas av hjärtinfark och kärlkramp med upp till sjuttio procent. Och för första gången visar man också att mängden nyttig mat spelar roll, säger Maj Lis Helenius. – Om man ökar intaget av frukt per dag med 200 gram, vilket motsvarar ett skapligt stort äpple, minskade risken att dö med 20 procent. Det är en mycket god effekt av en ganska liten åtgärd, alltså att ta ett äpple. Slutsatsen blir att ett äpple om dagen ialla fall håller hjärtdoktorn borta. – Budskapet är också att en liten, men en konsekvent förändring kan ge ganska stora effekter. Det är hoppingivande. Det är alltid aldrig för sent att börja? – Nej det är verkligen sant. Man såg i den här studien att de bästa effekterna såg man hos de äldre människorna.
Anna Larsson anna.larsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".