Extra lätt att klamydiatesta sig idag

Pippat mycket i sommar? Då kanske du borde gå och klamydiatesta dig. Så marknadsför flera landsting en kampanj som går ut på att man ska gå och testa sig under måndagen. Klamydia i Sverige har ökat sedan 80-talet och fortsätter att öka år för år.
– Vi hittar fler som har klamydia, det är det som är skillnaden. Det är en märkbar skillnad, även på en enstaka mottagning ser man att antalet fall har ökat, säger Gun Åberg är barnmorska som jobbar på en ungdomsmottagning i Stockholm. Varför tror du att det är så? – Kondomerna har väl inte vunnit i populäritet som de borde. Klamydia i Sverige har ökat sedan 80-talet och fortsätter att öka år för år. Sjukdomen är lätt att upptäcka och lätt att bota. Ändå är det många som inte testar sig. Därför görs nu en kraftsamling för att bryta smittotrenden. Just idag ska det därför vara extra lätt att testa sig på många ungdomsmottagningar. Många har klamydia utan att veta om det och i värsta fall kan sjukdomen leda till sterilitet. Klamydiaspridningen beror delvis på att många inte använder kondom, men kan också bero på att många har sex med främlingar. – Tittar man på de tillfällen man gör smittspårning med smittade personer kan man se att det blivit fler okända partner. Någon man har träffat och inte riktigt vet vad den heter och ibland vet man inte ens var man har varit. Vad drar ni för slutsatser av det här? – Att man kanske är lite slarvig med sig själv, man är inte tillräcklig rädd om sig själv. Man kanske dricker lite för mycket, ofta händer det i samband med fest. Man är ute och firar och träffar någon och i stundens ingivelse blir det inte så ordentligt.
Jonas Ohlin jonas.ohlin@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".