Kortare dagar i kassan

Kassapersonal i mataffärer och stormarknader ska inte behöva sitta mer än två timmar i sträck i kassan, och högst sju timmar om dagen. Det har Regeringen beslutat efter en flera år lång tvist mellan Arbetsmiljöverket och lågprisbutiken Prisextra.
Tvisten uppkom när kassapersonalen krävde rotation mellan olika arbetsuppgifter i butiken, för att motverka skador på grund av det monotona kassajobbet. Kassapersonalen fick stöd av bland andra Arbetsmiljöverket, men Prisextras ägare överklagade till Regeringen. På torsdagen kom Regeringens beslut som går nästan lika långt som Arbetsmiljöverkets krav: Kassaarbete kräver rast efter högst två timmar, och mer än sju timmar ska ingen behöva sitta i kassan, anser Regeringen. Dessutom ska en femtedel av arbetsdagen fyllas med andra arbetsuppgifter, men undantag görs för dem med högst tre timmars arbetsdag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".