Björkman misstänkt för skattebrott

Finansmannen Johan Björkman, ordförande i statliga 3:e AP-fonden, har delgivits misstanke om grovt skattebrott. Han misstänks ha undanhållit ett antal miljoner kronor förmögenhetsskatt. Ekobrottsmyndigheten utreder det misstänkta skattebrottet i samma förundersökning som redan pågår och som gäller brott mot insiderlagen.
Johan Björkman är sedan tidigare misstänkt för att en stiftelse, som han har anknytning till, fick förhandsinformation före ett stort köp av speditionsaktier. Nu misstänks han också för att inte ha skattat för de pengar som användes till aktieaffären. Han ska ha en stiftelseförmögenhet i Lichtenstein som, enligt Dagens Industri, ska uppgå till mer än 100 miljoner kronor. Det är pengar som ska ha funnits med i hans deklaration i Sverige, enligt ekobrottsmyndigheten. Det är brottsligt att inte lämna uppgift till skattemyndigheten om förmögenhet utomlands. Straffet för grovt skattebrott är upp till sex års fängelse. Men Johan Björkman nekar till brott. Hans advokat Bertil Södermark bekräftar dock uppgifterna om att han har delgivits misstanke om grovt skattebrott. Johan Björkman nekar också till de tidigare anklagelserna. Han ska inte ha känt till att den stiftelse han ägde genomförde den aktieaffär som nu undersöks. Och han hoppas alltså på att frias från anklagelserna också när det gäller skattebrott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".