Sanktioner mot Libyen kan snart hävas

Frankrike har nu bekräftat att en överenskommelse har nåtts med Libyen om ersättning till de 170 människor som dödades när ett franskt passagerarplan sprängdes över Niger i Afrika 1989 . Det betyder att FN:s säkerhetsråd inom kort väntas häva de över tio år gamla sanktionerna mot Libyen.
Frankrike hotade tidigare med att lägga in sitt veto i säkerhetsrådet sedan Libyen hade gått med på att betala anhöriga till offren för det mer uppmärksammade Lockerbieattentatet l988, avsevärt mycket mer än vad som utbetalades efter sprängdådet mot det franska planet. ”Vi vänder blad och öppnar en ny sida i vårt förhållande till väst” , förkunnade Libyens ledare Moammar Gaddafi vid en högtid i går kväll ,med anledning av att den första september är årsdagen av kuppen , som förde den unge översten till makten år l969. Hans bisarra uppträdande och konflikter, framför allt med USA, fick president Reagan att kalla honom galning och knäppskalle. Men han har varit skarpsinnig nog att hålla sig kvar vid makten längre än de flesta. De senaste åren har Gaddafi varit inriktad på att bli respektabel i västvärldens ögon. Därför gick han nyligen med på att betala svindlande summor i ersättning till de anhöriga till de 270 människor som dödades i Lockerbieattentatet , när ett amerikanskt passagerarplan sprängdes i luften över Skottland. FN:s sanktioner mot Libyen infördes för att sätta press på regimen att utlämna två misstänkta libyska agenter. Så skedde också. En av dem fälldes för Lockerbieattentatet. Men fler krav ställdes på Libyen för att landet skulle bli helt fritt från FN:s sanktioner. Bland annat kravet på ersättning. När den ekonomiska uppgörelsen med Lockerbieoffrens familjer blev färdig i somras var tiden inne för FN att häva sanktionerna på förslag från Storbritannien. Men Frankrike hotade att lägga in sitt veto och utlösa ännu en kris i säkerhetsrådet. Libyens härskare Gaddafi kallade Frankrikes agerande för utpressning, men bestämde sig ändå för att betala och ett nytt kapitel öppnas nu i förhållandet mellan Libyen och omvärlden.
Titti Nylander titti.nylander@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".