Många kommuner ställer inte upp med borgen

Kommunernas ekonomiska stöd till lokala idrottsklubbar är omfattande, visar en kartläggning som Ekot gjort. Det finns dock kommuner som tänkt om och inte längre vill ställa upp när idrottsklubbarna behöver borgen för banklån. En av dessa kommuner är Örebro.
– Vi ser inte detta som rätt stödform från kommunens sida, säger Anders Olsson, finanschef i Örebro kommun. Det är ett för stort risktagande att gå i borgen för idrottsföreningar. Erfarenheterna av att ställa upp med kommunal borgen är bittra i Örebro. I början av 1990-talet tvingades kommunen ta över miljonskulder från flera föreningar, bland annat från ett ishockeyklubb. Vill ha bättre kontroll Nu vill kommunen successivt bli av med alla sina borgensförbindelser för att få bättre kontroll över sina ekonomiska utfästelser. Det är bättre att kommunen stöttar föreningar med ett direkt bidrag eller att kommunen står för anläggningar, än att man tar på sig riskerna med borgen, anser Anders Olsson. – Skillnaden är att om man skulle ta ett aktivt beslut i dag om att ge ut pengar, kan det vara betydligt svårare att gå i borgen för vad som ser ut som en hyfsad lösning för en förening. Risktagandet dyker upp när vi borgar för lån i anläggningar som ska stå i kanske 20-25 år. – Det är ett annat perspektiv i ett sådant beslut och det har ibland varit lättare att gå i borgen än att ge ett direkt bidrag, säger han. Liksom Örebro är också Uppsala kommun på väg bort från den här typen av stöd. Frågan om borgen utreds just nu medan direkta lån till idrottsföreningar är på väg bort. Självfinansierande fonder I stället skapas en självfinansierande fond byggd på avgifter från föreningarna, säger Bo Delby, ekonom vid Uppsala kommun. Och det här kommer att leda till stora förändringar, tror han. – Det innebär att idrottsrörelsen själv får ta ansvar för hur det ekonomiska stödet ska fördelas, säger han. Vissa har fått klara sig själva, vissa har fått ränte- och amorteringsfria lån och vissa har fått enbart amorteringsfria lån. Det har varit en väldig obalans som har upplevts som orättvist av idrottsföreningarna.
Sören Granath soren.granath@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".