Skatteändringar kan öka utsläppen

Flera statliga utredningar på skatteområdet väntas, om förslagen genomförs, leda till att Sveriges koldioxidutsläpp ökar kraftigt trots att riksdagen har beslutat att de ska minska med 4 procent till 2010.
Naturskyddsföreningen vill inför budgetförhandlingarna använda skatteväxlingsinstrumentet för att styra utvecklingen så att klimatmålet kan nås. – Personligen tycker jag att de här utredningarna är hårresande. Vi måste ta krafttag mot de tendenser vi i dag ser, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen. Till exempel föreslår utredningen om handel med utsläppsrätter att de största industrierna ska få öka sina koldioxidutsläpp med 60-70 procent jämfört med 1990. Hittills har hushållen fått bära den högsta koldioxidskatten, 76 öre per kilo koldioxid, medan industrin bara betalar 19 öre. – Det är inte rimligt att industrin ska gå fria hela tiden. Nu är det dags att låta dem betala de nivåer som även hushållen betalar, säger Svante Axelsson. Industrin, energiintensiv industri undantagen, bör betala lika mycket som hushållen, anser Svenska Naturskyddsföreningen, SNF. I dag betalar flyget inga miljöskatter. SNF vill införa en landningsskatt för inrikesflyget och höja dieselskatten för lastbilstrafiken. Användningen av diesel har ökat 27 procent sedan 1989-90. Och allt mer gods går på vägar istället för järnväg. Skatteväxlingen skulle bland annat innebära att man sänker arbetsgivaravgiften med tre procent. – Intäkterna kan man ju återföra i form av ökat grundavdrag. Eller till och med också diskutera sänkt fordonsskatt på dieselbilar som en möjlighet. Men om man inte ökar styrningen. Om man inte ökar skatteväxlingen, vad händer då? – Då har vi gett upp. Sverige har åtagit sig, EU har åtagit sig ett mål. Om inte detta uppnås finns det ingen anledning för Kina eller andra länder att bry sig. Vi har ett ansvar att göra vår hemläxa först. Klarar inte vi av det är jag väldigt pessimistisk inför framtiden, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.
Ingrid Gustavsson ingrid.gustavsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".