Kellys änka gav en annan bild av skandalen

David Kelly, den brittiske vapenexperten som tog sitt liv i juli efter att ha blivit namngiven som källan bakom anklagelser att den brittiska regeringen medvetet skulle ha överdrivit hotet från Irak kände sig sviken och förrådd av sin arbetsgivare, det brittiska försvarsdepartementet som släppte ut hans namn i offentligheten. Det sade hans änka idag när hon vittnade inför utredningen om hans död.
I ett vittnesmål som var lika värdigt och samlat som det var förödande för David Kellys arbetsgivare, det brittiska försvarsdepartementet, beskrev Janice Kelly sin make som en man som maldes ner av trycket efter det att departementet hade läckt ut hans namn som källan bakom BBC:s regeringskritiska rapport. Skulle klara trycket I vittnesmål efter vittnesmål de senaste veckorna har män från försvarsdepartementet och från premiärminister Blairs kontor beskrivit David Kelly som en man som klarade trycket att bli offentligt namngiven och fick det stöd från sin arbetsgivare som behövdes. Kelly trodde att han skulle skyddas Idag gav hans änka en annan bild. Kelly hade själv berättat för sina chefer att han hade träffat BBC-journalisten Andrew Gilligan och trodde sig ha fått försäkringar från dem om att hans namn skulle skyddas. Istället släpptes det ut utan att Kelly informerades på förhand: departementet ringde bara och sade att paret Kelly borde fly sitt hem undan anstormande journalister, och inom 10 minuter var de på flykt i sin bil. Höll sig gömda i Cornwall Medan de sen höll sig gömda i Cornwall hörde ingen från departementet av sig och erbjöd stöd. Janice Kelly beskrev livet efter namngivningen av hennes man som en mardröm och maken som en person som blev alltmer tystlåten och sjönk in i sig själv. Han sade, sade hon, gång på gång, vid kaffet, över lunchen, vid eftermiddagsteet att han kände sig totalt sviken och förrådd.
Agneta Ramberg, London agneta.ramberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".