Blandade reaktioner i LO-leden på EMU-utspel

LO har beslutat att inte ta ställning till EMU. Men på måndagen skrev LO:s ordförande i en debattartikel att det vore en fördel för löntagarna om Sverige gick med. Det här väcker blandade reaktioner i LO-leden.
Yvonne Johansson jobbar på Konsum i Sundsvall och är klubbordförande i Handels. – Jag tycker inte att hon ska skriva under med sitt namn på ja-artiklar. Inte när LO ska förhålla sig neutralt. Handels har ett kongressbeslut på att verka för ett nej. Metall ska verka för ett ja. Det är skillnaden. men eftersom andra förbund i LO-familjen inte har bestämt sig var de ska stå, ska hon som ordförande också förhålla sig neutral, säger Yvonne Johansson. Ja, frågan är var LO står. På sin senaste kongress för tre år sen beslutade LO att säga ja till ett medlemskap i EMU om tre villkor uppfylldes. I april i år sade LO att två av villkoren hade uppfyllts men inte det tredje, kravet på buffertfonder eller extra reserver vid ekonomiska kriser. Och därför skulle LO förhålla sig neutralt till EMU. Men i en debattartikel i Dagens Nyheter skriver LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin tillsammans med Saco, TCO och arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv, kommuner och landsting att ”vi får bättre förutsättningar att utveckla välstånd och välfärd” om vi röstar ja till euron. Och hon tycker inte att LO med det tagit ställning. – Jag ska inte ställa mig på ja- eller nejförbundens sida. jag ska upprätthålla LO:s neutralitet och inte deltaga i några kampanjer. Här står jag tillsammans med övriga parter på arbetsmarknaden. Det har LO:s ordförande gjort många, många gånger tidigare. Två av de tre nej-förbunden tycker inte att LO upprätthåller sin neutralitet längre. Transports ordförande tycker att LO-ledningens förtroende vad gäller frågan om neutralitet i EMU-frågan är förbrukat. Men de neutrala eller ja-sägande förbunden tycker inte att debattartikeln står i motsättning till ett neutralt förhållningssätt. Som Sune Ekbåge ordförande i Pappers: – Jag tycker den är helt okej. Wanjas uppgift är ju att försöka bädda för medlemmarnas framtid. Den argumentation som artikeln använder tycker jag är helt okej, säger Sune Ekbåge.
Pia Lille pia.lille@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".