Klargörande dom om överskottsinformation

Den sedan Stureplansmorden livstidsdömde Tommy Zethraeus dömdes på måndagen i Högsta Domstolen för grovt vapenbrott tillsammans med fyra andra män. Domen är principiellt intressant eftersom bevisen kom fram genom hemlig telefonavlyssning. Bevisen ifrågasattes eftersom polisen fick tillstånd till telefonavlyssningen efter misstankar om helt andra brott.
Hittills har det varit oklart om domstolarna ska få använda så kallad överskottsinformation som bevis. Alltså information som rör andra brott än de man misstänkte den avlyssnade för när man fick tillstånd till telefonavlyssningen. Tommy Zethraus mistsänktes för narkotikabrott. Men under avlyssningen framkom det att han bedrev olagliga vapenaffärer från Hall-fängelset där han avtjänar sitt livstidsstraff. Advokat Leif Silbersky företrädde en av Zethraeus medhjälpare och trots att hans klient inte fick sin dom ändrad i högsta instans är han glad att det nu står klart vad som gäller. – Tidigare har det här varit väldigt flytande och två synpunkter. För det första hur överskottsinformationen ska beaktas och för det andra vilket bevisvärde har telefonavlyssningen. Nu har Högsta Domstolen lämnat ett klargörande besked. Det tror jag varje domare, åklagare och advokat med tillfredsställelse tar del av. Högsta Domstolen skriver i sin dom att domstolen bara i undantagsfall ska kunna fälla någon enbart med överskottsinformation från ett enda telefonsamtal. Rör det sig däremot om flera telefonsamtal och även annan bevisning så ska domstolen kunna använda uppgifterna de fått som bevis. Domen är intressant eftersom en utredning pågår om en eventuell lagändring i frågan. De flesta remissinstanser har varit positiva till att överskottsinformation ska få användas som bevis, bland dem Justitiekanslern.
Hanna Holmquist hanna.holmquist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".